Здравейте изпаднала съм в следния казис
Брат ми, който е на 12 години беше заведен в ДПС и разпитван 3 часа без знанието на родителите ни.
Случая в детайли е следния:
Откраднат/изгубен е телефон на съученик на брат ми на 5 ноември 2010.Същия този ден брат ми преди да бъде откраднат/изгубен е говорил по този телефон с майка ни за това е получил разрешение от съученика си, тей като той не е носил телефон на училище във въпросния ден.
Полицаите изискват разписка от моб. оператор и от установяват номера на майка ни, свързват го с брат му отиват в училището му, извеждат го от час и го водят в ДПС.
Където го разпитват около 3 часа, пише обяснение през това време постоянно му е повтаряно: "Признай си ти си го взел."
Майка ни получава обаждане, в което и казват да се яви до 2 часа в РПУ без да и казват за какво става дума. Когато тя отива вече разпита е приключил и брат ми излиза.
Потресена съм от този случай, как мога да си позволят подобно нещо. Това е дете, престъпника е невинен дори в съда до доказване на противното нали такава е презумцията. На какво основание постъпват така? Това си е психически тормоз!
Моля, помогнете на сем. ми да си отговорим на въпросите..
ПП: Подадохме жалка разбира се до Областната комисия. Не искам да оставяме нещата така..
- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Малолетно дете разпитвано без знанието на родители
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Малолетно дете разпитвано без знанието на родители
Не знам какво точно сте жалили, но не би било зле първо да прочетете това:
НПК
Разпит на малолетен и непълнолетен свидетел
Чл. 140. (1) Малолетният свидетел се разпитва в присъствието на педагог или психолог, а когато е необходимо, и в присъствието на родителя или настойника.
(2) Непълнолетният свидетел се разпитва в присъствието на лицата по ал. 1, ако съответният орган намери това за необходимо.
(3) С разрешение на органа, който извършва разпита, лицата по ал. 1 могат да задават въпроси на свидетеля.
(4) Органът, който извършва разпита, разяснява на малолетния свидетел необходимостта да даде правдиви показания, без да му отправя предупреждения за отговорност.
(5) (Нова - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Разпит на малолетен и непълнолетен свидетел в страната може да се извърши при необходимост и чрез видеоконференция.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
Това е своеволие на полицаите. Подайте жалба срещу тях. А иначе, каквото и да е казал малкият при този разпит, не е годно доказателстлство в един евентуален наказателен процес. Така че не се притеснявайте за това. На всяка цена обаче подайте жабла срежу полицаите, за да им се търси най-малкото дисциплинарна отговорност.
- slovenka
- Младши потребител
Вижте тук за повече информация:
http://www.ckbppmn.government.bg/dokumentatziya/ukazanie-za-vzaimodeistvie.html
Накратко:
Не е безобидно да им влезе в регистрите, макар да има служебно заличаване, след време дори да е направил "беля" и ако поискате удостоверение то да излиза чисто. За служебните регистри на МВР - тези за вътрешно ползване няма заличаване. Когато за каквото и да го проверяват и след 20 г в служебните регистри ще пише че е имал противообществени прояви като малолетен и непълнолетен, освен ако изрично не установи комисията че е невинен.
Консултирайте се с адвокат, и вземете реални мерки, за предстоящото заседани ена комисията, опитайте се ви еда направите "собствено разследване", изяснете случилото се потърсете съдействие от други съученици за изясняване на случая, особено такива които могат да потвърдят това което тръбви брат ви. Нека и те бъдат разпитани. Добре е че се възмущавате, но сега това е по-важно, от това дали са имало право да го разпитат или не. Те са превишили правата си като са показали отношение и са настоявали да признае че еизвършил кражба, лично според мен, но това е отделна тема и за съжаление - недоказуемо.
Ако счетат че той е откраднал телефона ще го обвинят и ще има нещо като детски съд, в който ще го разпитват, ще разпитват и други деца като свидетели и ако комисията реши че е виновен ще постановят не наказание, защото е дете, но нещо като мерки за превъзпитание и ще влезе в регистъра.
http://www.ckbppmn.government.bg/dokumentatziya/ukazanie-za-vzaimodeistvie.html
Накратко:
Не е безобидно да им влезе в регистрите, макар да има служебно заличаване, след време дори да е направил "беля" и ако поискате удостоверение то да излиза чисто. За служебните регистри на МВР - тези за вътрешно ползване няма заличаване. Когато за каквото и да го проверяват и след 20 г в служебните регистри ще пише че е имал противообществени прояви като малолетен и непълнолетен, освен ако изрично не установи комисията че е невинен.
Консултирайте се с адвокат, и вземете реални мерки, за предстоящото заседани ена комисията, опитайте се ви еда направите "собствено разследване", изяснете случилото се потърсете съдействие от други съученици за изясняване на случая, особено такива които могат да потвърдят това което тръбви брат ви. Нека и те бъдат разпитани. Добре е че се възмущавате, но сега това е по-важно, от това дали са имало право да го разпитат или не. Те са превишили правата си като са показали отношение и са настоявали да признае че еизвършил кражба, лично според мен, но това е отделна тема и за съжаление - недоказуемо.
Ако счетат че той е откраднал телефона ще го обвинят и ще има нещо като детски съд, в който ще го разпитват, ще разпитват и други деца като свидетели и ако комисията реши че е виновен ще постановят не наказание, защото е дете, но нещо като мерки за превъзпитание и ще влезе в регистъра.
Последна промяна Anastassia.Terzieva на 20 Апр 2011, 15:00, променена общо 1 път
Фондация "Правна грамотност" Http://legalliteracy.eu - курсове за правна грамотност
Адвокат - САК http://lawyerbg.info
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
Опс темата е от миналата година просто е съвпаднала датата -19 април и затова се подведох.
Оставям поста си за обща информация, предполагам този случай е вече приключен.
Оставям поста си за обща информация, предполагам този случай е вече приключен.
Фондация "Правна грамотност" Http://legalliteracy.eu - курсове за правна грамотност
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
slovenka написа:Това е своеволие на полицаите. Подайте жалба срещу тях. А иначе, каквото и да е казал малкият при този разпит, не е годно доказателстлство в един евентуален наказателен процес. Така че не се притеснявайте за това. На всяка цена обаче подайте жабла срежу полицаите, за да им се търси най-малкото дисциплинарна отговорност.
Чукча не читател, чукча писател! Да бяхте прочели цитата от НПК, преди да ръсите мъдрост....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
liqqq написа:Здравейте изпаднала съм в следния казис
Брат ми, който е на 12 години беше заведен в ДПС и разпитван 3 часа без знанието на родителите ни.
Случая в детайли е следния:
Откраднат/изгубен е телефон на съученик на брат ми на 5 ноември 2010.Същия този ден брат ми преди да бъде откраднат/изгубен е говорил по този телефон с майка ни за това е получил разрешение от съученика си, тей като той не е носил телефон на училище във въпросния ден.
Полицаите изискват разписка от моб. оператор и от установяват номера на майка ни, свързват го с брат му отиват в училището му, извеждат го от час и го водят в ДПС.
Където го разпитват около 3 часа, пише обяснение през това време постоянно му е повтаряно: "Признай си ти си го взел."
Майка ни получава обаждане, в което и казват да се яви до 2 часа в РПУ без да и казват за какво става дума. Когато тя отива вече разпита е приключил и брат ми излиза.
Потресена съм от този случай, как мога да си позволят подобно нещо. Това е дете, престъпника е невинен дори в съда до доказване на противното нали такава е презумцията. На какво основание постъпват така? Това си е психически тормоз!
Моля, помогнете на сем. ми да си отговорим на въпросите..
ПП: Подадохме жалка разбира се до Областната комисия. Не искам да оставяме нещата така..
На кои въпроси искате да си отговорите?Дали е виновен,невинен или ще продължи да краде и от вас,ако му направите мечешка услуга ,като най-близки?
И аз съм имал случай "Горе на черешата",яло детето череши ама от най-сочните и най-вкусните от чуждата градина,но приятелчето от съседния блок навлезло и в мазето с някакви скрити антики картини.Та си ги прибрало под леглото и така две години били под леглото на другото дете.По същия начин червената лада ги прибира от домовете в малолатна възраст.Полицията си знае как да проведе кръстосан разпит и да установи престъпника и крадеца на антики.Никой родител не е подавал заяждане.Всеки е искал да се установи истината.Случило се е,то и на голям човек може да му се случи.
Та вие какво искате,истинския престъпник да се намери или оневини детето ви ли ,или да не бъде разпитано дори и по този начин и никога да не се разкрие истинския престъпник на деянието?Не забрявайте ,че от вашия пример може да се внуши безнаказаност у детето.Може някой ден и да съжалявате за този си иск ,защото познавам деца лъжесвидетелствали при квартален отговорник на района,които и до ден днешен имат пробация и са вече май непоправими наркомани.И то заради мечешката услуга на родител.
-
namakak - Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|