Здравейте,
Може ли да разнищим следния казус:
Преди повече от година, по точно на 02.03.2010 г. бях заснет с превишена
скорост от стационарна камера с автомобил, който е собственост на
фирмата където работех. Няколко дни преди Коледа на 2010 г. във
фирмата пристигна покана управителят да се яви в КАТ. На 23.12 2010г. заедно с него отидох в КАТ, където ни показаха снимката от камерата и попълних
някакъв формуляр относно установяване на моята самоличност. Тъй като вече мина една година от нарушението(02.03.2010 г.), както и наближават три месеца от установяване на нарушителя(23.12 2010г.), а актът още не е пристигнал, мога ли да обжалвам АУАН респективно след това НП като се позова на чл. 34 от ЗАНН, където е казано:
"Не се образува административнонаказателно производство, ако не е
съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три
месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от
извършване на нарушението".
- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПАК КАМЕРИ НА КАТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПАК КАМЕРИ НА КАТ
Обичайно АУАН се съставя след като ви викнат и попълните декларацията. Сигурен ли сте, че не ви е съставен АУАН?
П.П. Разделът не сте го уцелили, но не е болка за умиране.
П.П. Разделът не сте го уцелили, но не е болка за умиране.
Trans penem mihi est!
- toten14
- Младши потребител
Ако ми бяха съставили АУАН, не трябваше ли да ми го връчат? Попълних само някакъв формуляр за установяване на самоличността ми и ми казаха, че актът ще дойде не по-рано от два-три месеца. За раздела не се замислих дали е правилният, защото видях няколко подобни теми тук. Явно и на тях не им е било мястото тук.
- stoyan_zh
- Младши потребител
Давността( една година от извършване на нарушението) е вашето спасение- честито.
- Гост.
- Старши потребител
Е, той може да е съставен в срок и да не е изпратен веднага, нали, но
би трябвало да Ви поканят за самото съставяне, иначе НП ще е незаконосъобразно, освен ако не могат да ви открият -- чл. 40. В последния случай течението по 34 ІІІ (може да се) спира (Р 61/08 АССГ, 1809/06 ПетрРС и т.д.).
би трябвало да Ви поканят за самото съставяне, иначе НП ще е незаконосъобразно, освен ако не могат да ви открият -- чл. 40. В последния случай течението по 34 ІІІ (може да се) спира (Р 61/08 АССГ, 1809/06 ПетрРС и т.д.).
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
kontrol написа:Е, той може да е съставен в срок и да не е изпратен веднага, нали, но
Какво има да го канят, след като е бил на място и е декларирал, че той лично е управлявал съответното МПС, ерго- установили са кой е нарушителят.
Факт е, че не са съставили АУАН тогава е за тяхна сметка- това не спира теченето на годишната давност.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Давността( една година от извършване на нарушението) е вашето спасение- честито.
Благодаря, но си мисля, че все още не съм "спасен" , тъй като най-вероятно АУАН ще дойде с вписана дата от преди да е станала една година от извършването на нарушението. Освен това предполагам, че ще смятат началото на административното производство срещу мен от момента, в който си признах, че аз съм извърщителят, а това стана преди да е изтекла една година от нарушението. Може би шансът ми е в просрочването на трите месеца откак съм станал известен на АНО, но и в този случай какво им пречи да напишат по раншна дата? Но каквото и да се случи, със сигурност ще обжалвам, за да постигна ако не отмяна на НП, то поне да отложа във времето отнемането на СУМПС, тъй като за активния сезон, който вече започва ми е жизнено необходимо.
ПП Другото за което се сещам не следва ли всяко наказание да бъде налагано в един разумно кратък срок, за да не губи възпитаващия си ефект? Както споменахте по-горе, след като съм отишъл доброволно, защо веднага не ми съставиха АУАН ? Нещо повече, в разговор с един от катаджиите попитах дали веднага мога да си оставя книжката, защото през декември това не ме бъркаше, отговорът беше "не може". Е като не може, при положение, че съм им отишъл на крака, сега вече с всички позволени и не позволени средства ще гледам да избегна това!
- stoyan_zh
- Младши потребител
Мда, то затова има срокове:
- едни за съставяне на акта - от установяване на нарушителя; от извършване на нарушението,
- други за НП - от съставяне на акта; както и абсолютна давност - от нарушението (3 г. - след като сте преди ДВ 26/10, честито)
- трети за изпълнение - от НП (с особености обаче при глобата)
Друг е въпросът за размера им; и за адм. капацитет на КАТ.
- едни за съставяне на акта - от установяване на нарушителя; от извършване на нарушението,
- други за НП - от съставяне на акта; както и абсолютна давност - от нарушението (3 г. - след като сте преди ДВ 26/10, честито)
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Спасен сте, но разбирам и недоверието ви.
Изтекла ли е годината?- изтекла.
Има ли съставен АУАН в годишния срок?- нямате( то от тук се тръгва... ама пак е дълго за обяснение как се прилага давностния срок при неизвестен и известен нарушител и коя давност е по-благоприятна и как се прилага...).
Сега и да вадят от ръкавите зайчета( пак е дълго е за обяснение)... късно е за илюзии.
Изтекла ли е годината?- изтекла.
Има ли съставен АУАН в годишния срок?- нямате( то от тук се тръгва... ама пак е дълго за обяснение как се прилага давностния срок при неизвестен и известен нарушител и коя давност е по-благоприятна и как се прилага...).
Сега и да вадят от ръкавите зайчета( пак е дълго е за обяснение)... късно е за илюзии.
- Гост.
- Старши потребител
kontrol написа:Мда, то затова има срокове:
Бихте ли цитирали съответното изменение в ДВ 26/10
Наистина друг е въпросът не само за административния, но и интелектуалния капацитет на кат, респективно изпълнителната власт, респективно МС. Даже и маймуната като вземе ореха, първо си го мери отзад и тогава го изяжда. На времето се смеехме на Мильо и Фильо, ама имало още какво да видим
- stoyan_zh
- Младши потребител
?! - има го у интернет: Държавен вестник брой 26 от 06.04.2010 г., ЗИДНК § 3.
Ма този "последен пристан" не Ви интересува засега, ако нещата се развият както ги е описала poli_g.
Ма този "последен пристан" не Ви интересува засега, ако нещата се развият както ги е описала poli_g.
- kontrol
- Активен потребител
Не знам дали е време да черпя вече, защото отдавна мина една година от извършване на "нарушението", а днес и три месеца от установяването ми като "нарушител", а все още нямам даже АУАН, но си мисля , че тази държава от доста време е прекратила съществуването си, а ние май сме пропуснали факта
- stoyan_zh
- Младши потребител
Катаджиите вече пропуснаха и едногодишния срок от извършване на нарушението, и тримесечния от установяване на нарушителя, за да ми връчат АУАН. Питам се (както и Вас), дали ще имат наглостта от тук нататък да ми връчват каквото и да било?
- stoyan_zh
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|