Здравейте,
Какви са рисковете, ако тъжител -за обида и клевета, се представя на делото без адвокат? Благодаря.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НЧХД-тъжба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: НЧХД-тъжба
Привет,
рисковете са глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание предвидени за квалифицирана клевета и глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание за квалифицирана обида.
рисковете са глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание предвидени за квалифицирана клевета и глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание за квалифицирана обида.
- damme
- Младши потребител
Да, за извършилия деянието. Но за този, който е жертва на това деяние и е частен тъжител по този повод? От негова гледна точка питам.Благодаря.
- rozablue
- Потребител
rozablue написа:Да, за извършилия деянието. Но за този, който е жертва на това деяние и е частен тъжител по този повод? От негова гледна точка питам.Благодаря.
Малко ви е странен въпроса, от правна гледна точка. Все пак - рискът е да не ви уважат тъжбата. Преценете риска от гл. т. Вашите мотиви.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Законът не изисква задължително участие на адвокат и частният тъжител е този, който предявява обвинението. Но може би има някакви процедури,които той, ако не е юрист, може да пропусне. Или ако отсрещната страна има адвокат, който цитира някакви членове, параграфи- дори и да не е основателно, ако човек не ги познава ,не може да отговори. Това имам предвид.
- rozablue
- Потребител
Да, най-малко консултация с адвокат по процедурата, ако има нещо по-особено.
Благодаря за отговорите.
Благодаря за отговорите.
- rozablue
- Потребител
Препоръчително е да се ползва адвокат в случай на тъжба за предявяване на обвинение по частно правен път,предвид на това че за разлика от наказателните дела от общ характер при които е валиден принципа в наказателния процес , прокурора като обвинител да докаже обстоятелствата и фактите посочени в обвинителния акт,респективно прокурора доказва с всички доказателствени средства своето обвинение,че е извършено деянието от обвиняемия,в наказателните производства от частен характер по чл.147 и 148 от Наказателния кодекс частния обвинител трябва да докаже обвинението,т.е също е валиден горепосочения принцип с разликата, че функцията на прокурора обвинител се изпълнява от тъжителя(подателя на тъжбата).Предвид на което без адвокат не съм убеден ,че тъжителя би се справил да определи предмета на доказаване,доказателствените средства за доказване на положителни факти във връзка с предмета на доказване.Това е важно защото определя изхода на делото.Все пак трябва да се знае съдебната практика на ВКС по прилагането на Чл.147 и чл.148 от НК.
Тъжителя ,ако няма правни познания, не би могъл да състави редовно тъжбата и да представи относими доказателства,както и да направи редовно своите доказателствени искания.Също така не би могъл да установи неправилност на процесуалните действия на съда,които своевременно да протестира.
Нередовната тъжба е основание производството да бъде оставяно без движение,което ще обуслови бавене на делото.
Аз лично не съветвам когато става въпрос за дела от частен наказателен характер по подадена тъжба на пострадалия, с правно основание чл.147 или чл.148 от НК ,тъжителя да разчита на свои усилия и да води делото без адвокат.
Тъжителя ,ако няма правни познания, не би могъл да състави редовно тъжбата и да представи относими доказателства,както и да направи редовно своите доказателствени искания.Също така не би могъл да установи неправилност на процесуалните действия на съда,които своевременно да протестира.
Нередовната тъжба е основание производството да бъде оставяно без движение,което ще обуслови бавене на делото.
Аз лично не съветвам когато става въпрос за дела от частен наказателен характер по подадена тъжба на пострадалия, с правно основание чл.147 или чл.148 от НК ,тъжителя да разчита на свои усилия и да води делото без адвокат.
- sadiata
- Потребител
Опитът ми показва следното: заради една-единствена реплика на собствения ми адвокат, която той е пропуснал да каже на точното място в точния момент, едно дело ми струваше 7-8 години, много тормоз и много пари.
И го завърших с позитивен резултат само защото помолих един бивш съдия, с адвокатски права след пенсионирането си,да поеме делото ми като защитник.
Какво може да бъде гаранция за нивото на квалификация на един адвокат?
И го завърших с позитивен резултат само защото помолих един бивш съдия, с адвокатски права след пенсионирането си,да поеме делото ми като защитник.
Какво може да бъде гаранция за нивото на квалификация на един адвокат?
- rozablue
- Потребител
А в случая ме притесняват точно процедурните моменти, ако , както казвате- се допусне процесуално нарушение, на което трябва да се възрази - неща от "кухнята" , които може да познава само човек, който е вътре, но каква е гаранцията, че адвокатът , който ще наема, ги знае? Извинявам се на всички професионалисти тук, но горчивият ми опит, и не само от един случай, ме предупреждава, че изборът на адвокат е доста рискована работа.
- rozablue
- Потребител
Делото е насрочено.
- rozablue
- Потребител
Имам въпрос по процедурата: Ако тъжителят не се яви на първото заседание по делото лично, а представи писмено изложение, с което поддържа тъжбата и представя някаква конкретика по делото - ще приеме ли тази форма съдът или тъжителят задължително трябва да се яви лично и устно да изложи обвинението си? Благодаря.
- rozablue
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|