- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да съдя КАТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Мога ли да съдя КАТ
Здравейте!Моят случай е следния: Аз съм от Варна. В началото на февруари купихме кола на сина ми от Горна Оряховица.Минахме през нотариус и всичко както си му е редът.Колата е стара (1997г.) закупена е от продавача през 2000 и тогава е регистрирана във Велико Търново.През 2009 колата се пререгистрира пак там, заради смяна на цвета.До тук добре,но когато след два дни отидохме в КАТ Варна,за да я регистрираме вече на името на сина ми - се оказа,че колата е с пренабити номера на рамата.Разбира се отнеха колата и се заведе досъдебно производство.Все още чакаме решение,но най-вероятно изходът ще е лош.И тук идва въпросът ми- Как така в КАТ Велико Търново регистрират два пъти тази кола със настоящите номера на рамата без да разберат, че са пренабити (или по-точно са се направили,че не разбират срещу определено възнаграждение) ? Тази тяхна "разсеяност" ме подведе,защото аз мислех,че щом колата е законно регистрирана няма да имам такива проблеми.Искам да попитам освен дело срещу продавача мога ли да заведа дело и да се надявам,че ще го спечеля и срещу КАТ Велико Търново? Предварително благодаря за всяко компетентно мнение.
- pepo63
- Нов потребител
Re: Мога ли да съдя КАТ
И как ще докажете, че двигателя не е сменен през тези 2 дена?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Не знам защо трябва да доказвам такова нещо.От дознаниетп не ме обвиняват в нищо - водят ме добросъвестен копувач.
- pepo63
- Нов потребител
Не можете да съдите КАТ, защото "проблемите" Ви не са "плод" на тяхно поведение!
Това, че 2-3 пъти са "проспали", че рамата е пренабита, не означава, че са Ви "гарантирали", че не е, та Вие да сте се подвели заради това!
КАТ нямат такива задължения спрямо който и да е - да "гарантират", че след като веднъж са регистрирали и всичко е ток и жица!
Съдете се с продавача, но престанете най-сетне със схващанията, че едва ли не държавата е "майка и бащица" и трябва за всичко да гледа и гарантира навместо нас ... Държавната администрация не е безпогрешна и макар и да носи определени отговорности, това не означава, че отговаря едва ли не и за наличието на хляб на масата в къщи ...
"Проспалите" пренабиването на рамата лица имат вина, че са "проспали", но не и пред Вас, не и по начина, по който искате да ги подведете! Носят само евентуално дисциплинарна някаква отговорност, най-много забележка /и то мнооого зависи от мноооого неща/ за това, че са недовидяли пренабиването ... сега друг е въпросът, ако са знаели и са взели пари, за да "проспат" - тогава отговорността им е малко по-различна, но в никакъв случай не е и към Вас лично
Това, че 2-3 пъти са "проспали", че рамата е пренабита, не означава, че са Ви "гарантирали", че не е, та Вие да сте се подвели заради това!
pepo63 написа:Тази тяхна "разсеяност" ме подведе,защото аз мислех,че щом колата е законно регистрирана няма да имам такива проблеми.
КАТ нямат такива задължения спрямо който и да е - да "гарантират", че след като веднъж са регистрирали и всичко е ток и жица!
Съдете се с продавача, но престанете най-сетне със схващанията, че едва ли не държавата е "майка и бащица" и трябва за всичко да гледа и гарантира навместо нас ... Държавната администрация не е безпогрешна и макар и да носи определени отговорности, това не означава, че отговаря едва ли не и за наличието на хляб на масата в къщи ...
"Проспалите" пренабиването на рамата лица имат вина, че са "проспали", но не и пред Вас, не и по начина, по който искате да ги подведете! Носят само евентуално дисциплинарна някаква отговорност, най-много забележка /и то мнооого зависи от мноооого неща/ за това, че са недовидяли пренабиването ... сега друг е въпросът, ако са знаели и са взели пари, за да "проспат" - тогава отговорността им е малко по-различна, но в никакъв случай не е и към Вас лично
- inspectora
- Активен потребител
TheOldMan написа:И как ще докажете, че двигателя не е сменен през тези 2 дена?
В случая не става въпрос за номер на двигател, а на шаси.
- stoyan_zh
- Младши потребител
pepo63 написа:Не знам защо трябва да доказвам такова нещо.От дознаниетп не ме обвиняват в нищо - водят ме добросъвестен копувач.
Щом ви водят добросъвестен купувач, а и какъв друг да сте, щом два пъти вече колата е регистрирана с този номер, не би трябвало и да я отнемат. Най-добре е да се обърнете към адвокат все пак.
- stoyan_zh
- Младши потребител
Добре, не е двигател, шаси е. Въпроса е, че КАТ няма нищо общо с Вашата кола. Те само проверяват докараната кола за съответствие със закона. Грижа на собственика е да опази номера в оригиналния му вид. Кой точно е бърникал и кога - това е въпрос, който не засяга КАТ.
А кой... в договора вероятно пише нещо от тоя сорт:
Вие сте приели колата в това състояние, и... сещате се нататък.
А кой... в договора вероятно пише нещо от тоя сорт:
1. ПРОДАВАЧЪТ продава на КУПУВАЧА описаното по-горе МПС, в състоянието в което се намира в момента на продажбата, ведно с всичките принадлежности, числящи се към него, за сумата от ……………….. лв. (словом);
2. КУПУВАЧЪТ заяви, че купува описаното по-горе МПС при посочените условия и за посочената цена, изплатена изцяло на ПРОДАВАЧА.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Добре, не е двигател, шаси е. Въпроса е, че КАТ няма нищо общо с Вашата кола. Те само проверяват докараната кола за съответствие със закона. Грижа на собственика е да опази номера в оригиналния му вид. Кой точно е бърникал и кога - това е въпрос, който не засяга КАТ.
А кой... в договора вероятно пише нещо от тоя сорт:1. ПРОДАВАЧЪТ продава на КУПУВАЧА описаното по-горе МПС, в състоянието в което се намира в момента на продажбата, ведно с всичките принадлежности, числящи се към него, за сумата от ……………….. лв. (словом);
2. КУПУВАЧЪТ заяви, че купува описаното по-горе МПС при посочените условия и за посочената цена, изплатена изцяло на ПРОДАВАЧА.
Техническите средства за установяване на това дали номерът не е фалшив, се намират в кат, а не в добросъвестния купувач! Той няма никаква възможност да провери дали номерът е фалшив или истински. каТ на два пъти в този случай не е установил фалшификацията въпреки, че има техническата възможност да направи това.
- stoyan_zh
- Младши потребител
inspectora написа:Не можете да съдите КАТ, защото "проблемите" Ви не са "плод" на тяхно поведение!
Това, че 2-3 пъти са "проспали", че рамата е пренабита, не означава, че са Ви "гарантирали", че не е, та Вие да сте се подвели заради това!pepo63 написа:Тази тяхна "разсеяност" ме подведе,защото аз мислех,че щом колата е законно регистрирана няма да имам такива проблеми.
Аз мисля, че точно държавата е тази която трябва да създаде такива правила ,за да няма измамени хора като мен.В противен случай държавните органи се превръщат само в събирачи на такси от гражданите.Щом извършват задължителна регистрация и събират пари за това,полагат печат и представляват държавата - редно е да носят и съответната отговорност.В противен случай как ще сме сигурни каква кола купуваме?
- pepo63
- Нов потребител
Колата е Pejo 306 TDI Година на производство:1997
- pepo63
- Нов потребител
Номера не е заличен.Защото когато декодирам номера и ми излиза тази кола с всички работи които има.Но това е неофициална информация и нямам как да я предоставя на полицията.А като отида в Пежо те не могат да изкарат такава информация.
- pepo63
- Нов потребител
Извинявам се за глупавия въпрос,но кога трябва да се депозира тази молба до прокуратурата-преди или след като е излязло решенито от ДП.
- pepo63
- Нов потребител
хубаво - ако прокуратурата я върне на владелеца тъй като няма данни за престъпление, какво от това - прокуратурата не е граждански съд, за да реши спор за собственост В кой точно документ сегашния владелец се легитимира пред органите на КАТ като собственик на МПС с действителният номер на рамата. Вероятно в договора е вписан пренабитият номер. Защото МПС се регистрира в КАТ на името на собственика по номера на рамата, поставен от производителя. А владелеца няма доказателство че е собственик. Формата за действителност е писмен договор с нотариална заверка на подписа.
- iva_sh
- Потребител
Никъде не видях да има спор за собственост.
Пия жин и Жони Уокър, понякога и жус
Служам Жанет Жексън, Женезис и жасче, но не дигам много жангър.
Чета Жон Ъпдайк и Жек Лондон.
Знам къде се слага жинжифил, къде жожен.
В душата ми не е жунгла ...
Не съм ударила жакпота, но дживот си дживея!
Служам Жанет Жексън, Женезис и жасче, но не дигам много жангър.
Чета Жон Ъпдайк и Жек Лондон.
Знам къде се слага жинжифил, къде жожен.
В душата ми не е жунгла ...
Не съм ударила жакпота, но дживот си дживея!
-
Djidzafka - Потребител
а с какъв титул настоящият владелец доказва че той е придобил именно автомобила с автентичният номер на рамата
- iva_sh
- Потребител
pepo63 написа:inspectora написа:Не можете да съдите КАТ, защото "проблемите" Ви не са "плод" на тяхно поведение!
Това, че 2-3 пъти са "проспали", че рамата е пренабита, не означава, че са Ви "гарантирали", че не е, та Вие да сте се подвели заради това!pepo63 написа:Тази тяхна "разсеяност" ме подведе,защото аз мислех,че щом колата е законно регистрирана няма да имам такива проблеми.
Аз мисля, че точно държавата е тази която трябва да създаде такива правила, за да няма измамени хора като мен. В противен случай държавните органи се превръщат само в събирачи на такси от гражданите. Щом извършват задължителна регистрация и събират пари за това, полагат печат и представляват държавата - редно е да носят и съответната отговорност.
За да няма измамени хора, държавата е "създала" Наказателен Кодекс. Ако този механизъм за противодействие с престъпността не Ви харесва, или заменяте държавата, или променяте държавата ... Беше едно време, когато държавата отговаряше за абсолютно всичко и всички ...
pepo63 написа:В противен случай как ще сме сигурни каква кола купуваме?
Никак! /може би ако си я купим директно от производителя ... магазина/
Сменихме вече "сигурността на избора" със "свободата на избора" - не може и двете заедно да бъдат. Човек трябва да си избере едно от тях Ясно че адаптацията е трудна, но вече толкова години не се ли адаптирахте? Ако сте, но не Ви харесва ...
- inspectora
- Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|