начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Може ли да ме осъди за изнудване ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли да ме осъди за изнудване ?

Мнениеот xvidall » 02 Мар 2011, 17:28

Здравейте
случи се така, че преди няколко седмици, управител на някаква фирма започна да ми досажда по пощата с молба да оттегля пусната от мен жалба към КЗП за спам, който получавах от неговата фирма.
Писа ми няколко писма в които общо взето лъжеше че без да иска ми оспамил пощата и продължаваше да настоява да оттегля жалбата си.

Спря да ми пише едва когато му отговорих, че съм съгласен да оттегля жалбата си но при положение, че вкара парите от минимално предвидената глоба за нарушението му по сметката на едно момиче, което видях в "BTV Новините" и има нужда от помощ.

Преди това се бях свързал с родител на момичето за да ги питам, къде освен на сайта на BTV мога да видя подробности за нея... оказа се че нямат сайт...
Във въпросния мейл, предложих на спамера да плати за сайт на момичето ... и останалите пари до минимално предвидената глоба да ги вкара като дарение по сметката на момичето - 200лв. за сайт и 100лв дарение...
Сметката ми беше такава, че или той да намери дизайнер, който да направи основното по-сайта или ако не може аз ще намеря.
Малко след това му пратих още един мейл, че вече не съм сигурен от нуждата за сайт и му предложих да вкара всичките пари, като дарение (сметката на момичето беше написана на сайта на BTV и още в първия мейл съм му пратил линк).

Преди малко ми се обади една любезна дама от КЗП и ми каза че е прочела мейлите ми и каза че в полицията можело да се разтълкуват като "изнудване"...

Въпросът ми е - може ли да ме подведе под отговорност за изнудване ?

Аргументите ми:
- мисля, че няма право да ме моли да оттеглям жалбите си
- не съм получил нищо от него
- не съм искал нищо за мен
- в крайна сметка не съм го търсил аз за да го изнудвам, просто отговарях на нахалните му мейли

Предварително благодаря ако помогнете и внесете разяснение по проблема ми.
xvidall
Нов потребител

Re: Може ли да ме осъди за изнудване ?

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 17:40

xvidall написа:Аргументите ми:
- мисля, че няма право да ме моли да оттеглям жалбите си - не е каквото и да е нарушение, или престъпление, да го направи, т.е. не мислиш правилно, т.е. има пълното право да те помоли за такова нещо ... а ти какво ще си решиш, си е твоя работа ...
- не съм получил нищо от него -това е от значение само за определяне размера на наказанието - съставът не изисква непременно получаване на имотна облага от изнудвача
- не съм искал нищо за мен-това е от значение само за определяне размера на наказанието - съставът не държи исканата облага да е за изнудвача

Хубавото е, че едва ли ще се стигне до нещо кой знае колко сериозно - да не ти пука изобщо ;) ... но все пак наистина зависи за какво точно става въпрос ... засега си гледай живота и не му обръщай внимание на молбите за оттегляне на жалбата ...

Теоретично май си съставомерен, ама има много "ако"-та ... и на практика нещата няма да са баш такива ;) и по всичко личи /поне по разказа ти/, че няма от какво да се притесняваш ... Е, ако има някой познат прокурор или следовател тоя управител, може да се наложи да се поразкараш 1-2 пъти до следствие/прокуратура и нищо повече ... мисля ;)
... колегите пеналисти да изкажат по-компетентно мнение ... все пак ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот xvidall » 02 Мар 2011, 20:22

Мерси много за коментара inspectora, поуспокоих се.
Аргументите ми значи са нула, надявам се че си прав и
inspectora написа:едва ли ще се стигне до нещо кой знае колко сериозно...

Колкото до жалбата - спря да ме притеснява от момента в който му писах, че може да направи нещо благородно с парите, които ще даде за глоби.
inspectora написа:Теоретично май си съставомерен, ама има много "ако"-та ... и на практика нещата няма да са баш такива ;) и по всичко личи /поне по разказа ти/, че няма от какво да се притесняваш ... Е, ако има някой познат прокурор или следовател тоя управител, може да се наложи да се поразкараш 1-2 пъти до следствие/прокуратура и нищо повече ... мисля ;)
... колегите пеналисти да изкажат по-компетентно мнение ... все пак ...

Точно това "теоритично" ме притеснява...
Ще съм благодарен и за още по-компетентно мнение по темата от пеналист.
xvidall
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2011, 22:41

xvidall написа:Точно това "теоритично" ме притеснява...

Ами по принцип, от обективна страна, май си съставомерен /но не съм съвсем сигурен - не се занимавам с тая област на правото/ ... Ама не всичко съставомерно е наказуемо /поради различни причини, една от които е, че деянието може да не е обществено опасно ;) / и мисля, че в случая не е съвсем налице обществена опасност на деянието ... обаче пак правя уговорката, че в момента може да пиша и абсолютни измишльотини /теоретично имам предвид, щото практически, съм убеден , че няма как да те подведат .../... :mrgreen:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот disident » 03 Мар 2011, 00:41

Лошо
disident
Потребител

Назад към Наказателно право