начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

ГРАЖДАНСКИ ИСК И ИЗДРЪЖКА

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ГРАЖДАНСКИ ИСК И ИЗДРЪЖКА

Мнениеот i_gospodinova » 04 Фев 2011, 12:56

Незнам дали е правилното място да пусна нова тема,но съм нова и все още не съм се ориентирала за това моля да ме извините :oops:

Моят казус е такъв: Държавата осъди бащата по чл.183 за неплащане на издръжка,но по време на делото не съм се конституирала като частен обвинител и граждански ищец,за това неможе да ми се издаде изпълнителен лист,преди да заведа гражданско дело.
Въпросът - с какъв документ и по кой чл.да заведа това дело?

Благодаря предварително.
i_gospodinova
Младши потребител

Re: ГРАЖДАНСКИ ИСК И ИЗДРЪЖКА

Мнениеот nk7702n » 04 Фев 2011, 13:20

То няма лошо до Ви се каже коя разпоредба и т.н., ама ми е интересно дали сама бихте могли да си пишете исковата молба и да се явявате по делото!? Доста трудничко! Според мен, за да сте доворна от резултата, би трябвало да си упълномощите колега адвокат! За да не стане така, че накрая и по гражданското дело сте пропуснала нещо. :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот i_gospodinova » 04 Фев 2011, 13:42

За да стигна до тук явно не съм попадала на добри адвокати :shock:
Не съм казала,че ще се защитавам сама,само искам да съм на ясно какво се случва с документите,защото моя адвокат ме уведоми,2 дни преди делото,че няма да може да дойде,нямала съм нужда от него.Не съм се конституирала като частен обвинител и граждански ищец защото въпросното дело е от 2007година,а влезна в съд чак 2010 година,а и бях претърпяла операция която ме прикова на легло.И как Ви звучи съдията да не може да се произнесе 4 месеца след заседанието :?: естествено,че пуснах жалба за бавност и всичко се нареди в рамките на 7 дни :!:
i_gospodinova
Младши потребител

Мнениеот portokal » 04 Фев 2011, 13:56

За да го осъди държавата, трябва да е бил осъден преди това да плаща. Затова и не виждам как можете въобще да се конституирате като граждански ищец по делото. По гражданското дело, което е водено преди това, можете да получите изпълнителен лист. Или Вие искате още един? :P

Аз да споделя нещо от телевизията сутринта. Даваха някакви работници, които протестират, защото от много време не им се плащат заплати. Единият каза, че по това време го осъдили и по 183 за неплащане на издръжка - той имал желание да плаща, но нямал пари.
Ако беше само репортажът по телевизията, щях да реша, че работникът сигурно послъгва. Но и според доста юристи - адвокати и съдии, липсата на средства у трудоспособен не изключвала наказателната отговорност по чл. 183 от НК. :shock: Това според мен не може да е правилно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Фев 2011, 13:58

Парите са неизчерпаеми. Винаги можеш да намериш парични знаци. Тоест не са индивидуални вещи. Така, че парична престация означава, че винаги дължиш.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот i_gospodinova » 04 Фев 2011, 14:15

Благодаря за отговора.Той е осъден да плаща,един път и му се даде шанс да ги изплати в срок,той го спази.Осъден е втори път и вече е по чл.183 - пробация 6 месеца,но не е по Гражданско иск,а държавата си го осъди.Сега аз трябва да го съдя с Граждански иск за да получа изпълнителен лист..Въпросът ми е -какви са стъпките ?
i_gospodinova
Младши потребител

Мнениеот portokal » 04 Фев 2011, 14:22

Бат` Ваньо, аз не съм казвала, че не дължиш, а че не трябва да носиш чак и наказателна отговорност, задето не си взел назаем или откраднал пари, с които да си платиш дължимото. :oops:
Ако се установи, че разполагаш със средства, е друго, разбира се.

Госпожо Господинова, трябва да сте водили гражданско дело за издръжка или развод преди наказателното. Оттам се взима изпълнителният лист.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот i_gospodinova » 04 Фев 2011, 14:40

Не съм водела гражданско дело,не сме били в брак с бащата.Имам съдебно споразумение с което да заплаща издръжка,поради не спазване на това споразумение е подадена жалба пред прокуратурата и така се стигна до присъда по чл.183.Сега трябва да заведа гражданско дело за да се сдобия с изпълнителен лист.
i_gospodinova
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Фев 2011, 14:41

И защо решихте ,че ще водите ново дело?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот i_gospodinova » 04 Фев 2011, 14:49

Защото няма как да си взема идръжката,която е около 5400лв. без изпълнителен лист ? Какво друго мога да направя ?
i_gospodinova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Фев 2011, 14:56

i_gospodinova написа:Защото няма как да си взема идръжката,която е около 5400лв. без изпълнителен лист ? Какво друго мога да направя ?

i_gospodinova написа:Не съм водела гражданско дело,не сме били в брак с бащата.Имам съдебно споразумение с което да заплаща издръжка,поради не спазване на това споразумение е подадена жалба пред прокуратурата и така се стигна до присъда по чл.183.Сега трябва да заведа гражданско дело за да се сдобия с изпълнителен лист.

Вие изобщо не разбирате, нали....

:lol: , да се конституирате като ГИ и ЧО в НОХД по 183?!?
:lol:

кораби в морето ....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот i_gospodinova » 04 Фев 2011, 15:11

Може и да не разбирам...за това питам и моля за помощ..
Не да се конституирам като ЧО и ГИ по чл.183...,а да си заведа гражданско дело за да си взема изпълнителен лист.
i_gospodinova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Фев 2011, 15:32

Ако сте имала адвокат, а не както твърдите да не сте попадала на читав такъв 8) , щяхте да сте наясно защо съм болднала текста в предния пост.
По делото, където е одобрено споразумението с биологичния по отношение размер на издръжка, режим на лични и каквото още там сте договорили имате съдебно решение.
Пускате една молба, за да ви издадат ИЛ.

Какво ново дело,какви страни в НОХД....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот i_gospodinova » 04 Фев 2011, 15:41

Ако сте имала адвокат, а не както твърдите да не сте попадала на читав такъв , щяхте да сте наясно защо съм болднала текста в предния пост.
По делото, където е одобрено споразумението с биологичния по отношение размер на издръжка, режим на лични и каквото още там сте договорили имате съдебно решение.
Пускате една молба, за да ви издадат ИЛ.

Да имах адвокат за съжаление беше даже и познат :shock:
Върнаха ми молбата за издаване на ИЛ,защотото в присъдата никъде не пише,че е осъден и трябва да ми заплати ..... той е осъден от държавата по чл.183...
i_gospodinova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Фев 2011, 15:52

Не говоря за наказателното дело!

Хайде да започнем отначало- за да сезирате прокуратурата сте представила някакъв документ по силата на който бащата е ОСЪДЕН да заплаща някакъв размер на издръжка- така ли е?
Ако е така, а то Е така, този документ, наречен съдебно решение( така щото не може да е нот. заверено споразумение) трябва да го имате и вие.
Отворете го отново, прочетете кой номер е решението, от коя дата и няколко реда по-долу пише и номера на гражданското дело.
Е, по това дело се пуска молба за ИЛ.

И моля, спрете с това, че адвокатите това-онова, щото наистина ще стана груба.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот i_gospodinova » 04 Фев 2011, 16:05

Не говоря за наказателното дело!

Хайде да започнем отначало- за да сезирате прокуратурата сте представила някакъв документ по силата на който бащата е ОСЪДЕН да заплаща някакъв размер на издръжка- така ли е?
Ако е така, а то Е така, този документ, наречен съдебно решение( така щото не може да е нот. заверено споразумение) трябва да го имате и вие.
Отворете го отново, прочетете кой номер е решението, от коя дата и няколко реда по-долу пише и номера на гражданското дело.
Е, по това дело се пуска молба за ИЛ.

И моля, спрете с това, че адвокатите това-онова, щото наистина ще стана груба.

Съжалявам,ако съм Ви засегнала на тама адвокати ..
Да,така е както казвате,по това гр.дело и неспазването му е осъден по чл.183,той плаща текущата издръжка,но имам да получавам такава със задна дата.Върнаха ми молбата за ИЛ :!:
i_gospodinova
Младши потребител

Мнениеот portokal » 04 Фев 2011, 16:55

Да,така е както казвате,по това гр.дело и неспазването му е осъден по чл.183...

Отивате в съда, където е водено "това гр. дело". По това гр. дело подавате молба за изпълнителен лист. Няма общо с наказателното дело.
По наказателното няма начин, между другото, да бъдете граждански ищец въобще, защото вземането вече ви е присъдено по "това гр. дело".
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот i_gospodinova » 06 Окт 2011, 15:42

БЛАГОДАРЯ МНОГО :)

Последно издигане i_gospodinova от 06 Окт 2011, 15:42
i_gospodinova
Младши потребител

Назад към Наказателно право